Bani cu blog

luni, 8 februarie 2010

Sophie Scholl:The Final Days




Marsul neo-nazistilor in Dresda pe data de 13 februarie 2009.
Acesta este un titlu de articol din 'Sächsische Zeitung'(Ziarul Saxoniei).
Ce importanta are Dresda in ceea ce priveste neo-nazismul? Dresda a fost numita in timpul demonstratiilor neo-naziste Hiroshima Germaniei deoarece in timpul celui de-al doilea razboi mondial a fost complet distrusa.
La 200 km de Dresda se afla lagarul Buchenwald,lagar de concentrare ,unde au avut loc crimele nazistilor.
Pe 13 februarie 2009 se implinesc 64 de ani de la completa distrugere a orasului(90%). Aproximativ 250.000 de locuitori si-au gasit sfarsitul in urma bombardamentelor din partea Americii si Angliei.In fiecare an la aceasta data, sute de demonstranti se aduna sa comemoreze evenimentul.Totusi in ultimii ani,acest lucru a fost un prilejiu pentru manifestarile politice. In 2005 Dresda a fost gazda celei mai mari demonstratii neo-naziste din Germania.Intre 5000-8000 neo-nazisti au luat parte la aceasta demonstratie. Astfel s-a ajuns ca an de an neo-nazistii sau cei cunoscuti si sub numele de 'Skinheads' sa comemoreze distrugerea Dresdei.
Un alt mijloc prin care neo-nazistii instiga la ura rasiala,anti-semitism si anti-democratie este si prin muzica.Intr-un alt articol de ziar se vorbeste despre confiscarea a 45.000 de CD-uri si 170 de computere care contineau mesaje neo-naziste.
Astfel neo-nazistii au posibilitatea sa marsaluiasca pe strazi protejati de politie.Acest lucru nu se intampla numai in Germania,dar si in SUA, Cehia sau Ungaria.
Legat de aceasta tema as vrea sa va recomand un film nemtesc vizionat in ultimele zile, care se poate vedea si pe Youtube intreg,cu subtitrarea in engleza :Sophie Scholl:The Final Days(Die letzten Tage). Sophie Scholl, membra a 'Die Weiße Rose'(The White Rose)grupare anti-nazista din perioada celui de-al doilea razboi mondial.Actrita joaca remarcabil si filmul m-a impresionat placut,mai ales pentru ca este bazat pe istorie. Prezinta lupta unor tineri ,curajosi, dornici sa isi prezinte public ideile legate de razboi si de consecinta planului lui Hitler,care nu a condus decat la infrangere.
Astept sa vad cum va decurge marsul neo-nazistilor anul acesta pe 13 februarie.
Vizionare placuta !

3 comentarii: